zaterdag 2 november 2013

DIY - gekleurde lippenbalsem in een hulsje! (nl)

De winter is in aantocht en dat betekent droge lippen en veel smeren met een lippenbalsem! De meeste lippenbalsems zijn wit van kleur en dus transparant op de lippen. Verzorgend, maar ook een beetje saai. Je kan gekleurde lippenbalsems kopen ja, maar waarom zou je ze niet zelf maken? Op die manier kan je zelf volledig je eigen kleur kiezen. Op verschillende blogs kan je artikels vinden over deze DIY, maar toch wil ik het net iets anders doen. De meeste DIY's gaan namelijk over lippenbalsem in potjes. Ik vind het vreselijk om met mijn vinger in een potje te moeten zitten als ik ergens heen ga, dus besloot ik ze te maken in hulsjes!
 
Wat heb je nodig?
- Een lippenbalsem
- Een kleurtje (los poeder, pigment, blush, oogschaduw,...).
- Plakband en een stukje karton (optioneel)
- Een stalen lepel of kommetje
- Vuur
 
Stap 1 : zorg voor een los poeder dat je als kleurtje wil gaan gebruiken
Ik heb voornamelijk losse poeders gebruikt, zoals de pigmenten van GOSH. Je kan natuurlijk ook een vaste oogschaduw of bijvoorbeeld een blush gebruiken. Dan ga je simpelweg wat van het poeder afschrapen met een mes zodat dit een los poeder wordt. Maar wat als je graag je favoriete oogschaduw wil gebruiken? Die wil je natuurlijk niet beschadigen! Ik heb hier een handig trucje op gevonden: je gaat je oogschaduw verticaal boven een ander bakje houden (op de foto wil ik de kleur mengen met een andere kleur). Vervolgens ga je met een stevige kwast over de oogschaduw vegen. Met de meeste oogschaduwkwasten lukt dit perfect, maar gebruik zeker geen fluffy of zachte blendingkwast. Je krijgt dan het effect alsof je met een bezem stof van de vloer veegt, zonder putjes te maken :)
 
Stap 2 : Maak de lippenbalsem leeg
De gemakkelijkste manier om dit te doen is de lippenbalsem helemaal omhoog draaien en dan af te breken boven een potje. Ik heb hem met een mesje in stukken gesneden: dit is niet nodig, maar zo gaat het smelten straks stukken sneller! Dan heb je de keuze: helemaal leegmaken of nog een stukje overlaten. Ik wil graag de volledige lippenbalsem kleuren, dus ik heb hem helemaal leeggemaakt. Dit kan je doen door met het puntje van een mes of de steel van een lepeltje de restanten uit de huls te scheppen. Als je dit doet, zal je wel enkele beschermingsmaatregelen moeten treffen uit stap 3. Kies je om het laatste restje erin te laten, dan kan je stap 3 overslaan.
 
Stap 3 : bescherming tegen uitlopen
Deze stap moet je alleen doen als je de huls volledig leegmaakt, want dan ontstaan er namelijk enkele openingen waar de vloeistof straks kan gaan uitlopen. Op de vorige foto kan je zien dat er helemaal onderaan in de huls een klein gaatje zit. Dit ga je afsluiten door een klein stukje karton over het gaatje te plaatsen. Je draait de onderste plaat helemaal tot boven en je legt het karton enkel over de plaatsen waar gaatjes zitten. Dan draai je dit weer helemaal naar onder. 
Een tweede plaats waar de vloeistof kan uitlopen, is de spleet net boven het deel waarmee je de lippenbalsem omhoog draait. Dit kan je heel gemakkelijk beschermen door er een stukje plakband over te kleven. Laat een klein hoekje omhoog, zodat je de plakband achteraf snel en gemakkelijk kan verwijderen.
 
Stap 4 : alles samenvoegen
Vervolgens ga je alle ingrediënten samenvoegen. Ik doe dit in een lepel, maar je kan dit even goed in een potje doen. Wat moet er nu net samengevoegd worden? De witte lippenbalsem en de kleur! Hoeveel kleur je toevoegt, hangt volledig af van de pigmentatie die je zelf wil. Met andere woorden: gebruik veel pigment als je graag meer een lipstick wil en gebruik wat minder als je gewoon een subtiel kleur-effect wil.
 
Stap 5 : smelten
Nu ga je de ingrediënten smelten. De snelste en gemakkelijkste manier is om de stalen lepel of potje boven een vuurtje te houden. Doe dit alleen met een vuurvast potje. Je kan het ook laten smelten in een microgolfoven. De tijd is enorm verschillend tussen de types lippenbalsem, dus zet hem niet meteen te hoog en blijf alles in de gaten houden! Sommige types smelten na 20 seconden en andere hebben gemakkelijk 3 minuten nodig.
 
Stap 6 : de lippenbalsem maken
Doe deze stap pas als alles gesmolten is. Op de foto zie je dat er nog enkele klontjes zijn en dit betekent dat je nog even moet wachten! Als alles gesmolten is, ga je er met een lepeltje goed door roeren zodat alles mooi egaal is van kleur. Nu ga je het mengsel in de huls gieten. Let op dat je de basis van de huls helemaal omlaag hebt gedraaid en hou er ook rekening mee dat dit mengsel erg warm is! Als je huls gevuld is, zet je de dop erop en laat je dit ongeveer een halfuurtje om kamertemperatuur afkoelen. Nadien zet je hem nog 2 uur in de ijskast zodat hij mooi kan opstijven.
 
 
Et voila : gekleurde lippenbalsem!

 
Wil je graag een kwastje gebruiken om deze lippenbalsem aan te brengen? Neem dan zeker deel aan mijn winactie om een kwastenset te winnen! Klik hier.

5 opmerkingen:

 1. Ziet er heel erg tof uit, leuk bedacht ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuke DIY, ik heb het wel eens in een potje gemaakt maar dat werd zo'n klieder boel, ik denk dat ik dit eens ga proberen!

  x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een tof idee! Ik had dit nog niet eerder ergens gezien. Echt heel gaaf :)

  Liefs,
  Kim

  www.vintageandbeauty.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een super leuke DIY! Ik ga dit zeker een keertje proberen!

  BeantwoordenVerwijderen