dinsdag 5 mei 2015

Make-Up Artist aan het woord - Lieze Messiaen

Het is weer even geleden, maar vandaag laat ik opnieuw een Make-Up Artist aan het woord: Lieze Messiaen! Wil je zelf graag meedoen of heb je vragen? Stuur gerust een mailtje naar virusofbeauty@gmail.comHoe lang ben je al een Make-up Artist?

In 2008 – 2009 kreeg ik mijn eerste opdrachten als visagiste. Pas later is daar ook hairstyling bij gekomen.


Heb je een specifieke opleiding gevolgd om visagiste te worden?

Ik studeerde Kunstwetenschappen aan de Universiteit van Gent. Omdat dit heel theoretisch was, wilde ik graag iets creatiefs doen naast deze studies. Ik koos voor een opleiding Make-up. Dat leek me interessant omdat ik toen vaak modellenwerk deed. Na de eerste opleiding had ik de smaak te pakken en studeerde alles om het diploma Allround Make-up Artist op zak te hebben. Ieder aspect in de make-up wereld vond ik boeiend zowel beauty als SFX tot hairstyling.  Daarna bleef ik mijn kennis continu aanvullen door allerlei bijscholingen in binnen- en buitenland. 


Ben je een full time visagiste of doe je ook nog iets anders?

Ja, ik werk als docente Make-up, Visagie, Hairstyling, Grime, Face- en Bodypainting in het CVO SG te Brugge. Daarnaast werk ik freelance als make-up artist. 

© Mua: Lieze Messiaen – fotograaf: Valerie Vonck – Model: Naomi Vc


Wat was het moment waarop je zei “Nu wil ik echt met make-up werken?”

Toen ik de grimelessen volgde, opende er een hele nieuwe wereld voor mij. Wat je allemaal kon doen met hair en make-up leek oneindig. Omdat deze wereld zo oneindig, divers en creatief bleek, fascineerde mij dit enorm. Ik raakte erdoor gepassioneerd en wist meteen van dit is wat ik wil doen.  


Wat zou je nog graag willen bereiken als Make-up Artist?

Meewerken aan een historische of fantasy film of een serie als Once Upon a Time, Grimm of Game of Thrones zou ik graag op mijn palmares kunnen zetten. Ik heb nog zoveel ideeën die ik graag wil verwezelijken. Zo wil ik als kunsthistoricus graag mijn eigen tentoonstelling kunnen maken rond bepaalde thema’s gezien door de wereld van make-up. 


Stel je eens voor: je mag een eigen lijn ontwikkelen in de beauty wereld. Hoe zou je de lijn noemen en welke producten zou je er zeker in stoppen? Laat je fantasie gerust de vrije loop!

Sowieso zou ik een creatieve lijn ontwerpen met sterk gepigmenteerde producten, met daarnaast de must have beauty essentials for everyone. Ik zou alsook de juiste tools willen creëren want deze zijn heel belangrijk om de goede make-up te bekomen. Hoe ik mijn lijn zou noemen zou ik nog eens moeten over nadenken.

© Mua: Lieze Messiaen – Fotograaf: Arne Loccufier – Model: Cadavre Exquis


Wat maakt jou anders dan andere visagistes?

Ik ben allround en kan zowel basic & bridal make-up als SFX, bodypainting en hairstyling aanbieden. Veel visagistes specialiseren zich maar in één ding, en kunnen bijvoorbeeld geen hairstyling. Ik hou er net van totaalpakketten af te leveren. Als kers op de taart kan ik ook speciale headdresses ontwerpen om de look volledig te maken en ben ik bezig met een opleiding fotografie. Ik ga ook steeds op bijscholing omdat ik dit erg belangrijk vind in deze snel groeiende wereld.


Wat als make-up voorgoed zou verdwijnen?

Dan zou ik graag de uitvinder van de make-up worden! I really can’t live without make-up & creativity.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Uit alles wat ik tegenkom. Dit kan een magazine zijn, een etalage langs de weg met kleuren of prints die me aanspreken, de kunstwereld, films... 

© Mua: Lieze Messiaen – Fotograaf: Emilie Bonjé – Model: Laurence Van Bockhaeven


Wat zijn volgens jou de grootste make-up fouten die vrouwen maken?

Een foundation aanbrengen in de verkeerde kleur, dat zie ik zo vaak gebeuren. Dan lopen ze precies rond met een maskertje aan. Een foundation dient niet om er bruiner uit te zien, maar om een mooie egale teint te krijgen. 


En durven visagistes ook weleens fouten maken? 

In het begin van een carrière maakt iedereen wel eens fouten, maar uit die fouten leer je. Een tip om fouten te vermijden is om je op voorhand goed voor te bereiden alvorens de make-up / hair te doen. 


Vertel eens: wat was jouw leukste ervaring als Make-up Artist?

Onlangs deed ik de make-up voor de langspeelfilm ‘Zaak: De Zutter’, de verfilming van het boek van Katrien Ryserhove. Dit was zo’n fantastische ervaring. Het is een wereld op zich en als ik naar de set ging, voelde het als thuiskomen. Iedereen heeft zoveel appreciatie voor je werk, dat is echt fijn aan de filmwereld. Het lange wachten vond ik niet erg, ik kon me steeds bezighouden door bijvoorbeeld mee te kijken op de monitor, fouten zoeken, bijpoederen en de acteurs en crew beter te leren kennen. Iedereen was zo gepassioneerd en dat maakte alles ook erg interessant. Ik zou meteen tekenen om dit opnieuw te mogen doen. 

© Bellypaint & fotografie: Lieze Messiaen – Model: Melissa Vansteelant

Kan het leven als visagiste ook wel eens minder fijn zijn?

Ja, er heerst heel veel jaloezie in deze wereld en het is soms moeilijk om aan jobs te geraken omdat velen veronderstellen dat een make-up artist gratis moet werken. De oververzadiging maakt het alleen maar moeilijker. 


Wat is jouw favoriete make-up merk om mee te werken en waarom?

Ik hou ervan heel veel make-up merken uit te proberen en werk dus nooit met enkel 1 merk. Ieder merk heeft ook zijn goede en minder goede producten. Zo ben ik zot van MAC Cosmetics, maar hou ik meer van mascara’s van Lancôme. Yves Saint Laurent heeft ook sterke toppers, denk maar aan de Touche Eclat en ook hun lippenstiften zijn super. Kryolan gebruik ik graag voor grime en SFX en Make-up Forever voor het creatievere werk. En dan zijn er nog zoveel goede producten en merken die ik nog niet opgesomd heb. 


Heb je ook favoriete kleuren?

Dat hangt af van de opdracht natuurlijk. Voor mezelf hou ik van nude, brown in combinatie met gold en soms wat groen voor mijn ogen. Voor de lippen hou ik eveneens van nude, maar ook van felroze, rood en dark dark red. 


Quick Pick: noem jouw favoriet allertijden!

Foundation / Concealer: Max Factor Ageless Elixir, Kryolan concealer, Touche eclat van YSL.

Blush / Bronzer / Highlighter: MAC

Lipstick / Lipgloss: Artdeco Nude lipstick & lipgloss , MAC lipsticks

Mascara: Lancôme hypnôse drama

Kwast: I love blending brushes. 

Oogschaduwpalette: Coastal Scents paletten, Naked – Urban Decay

© Mua & fotografie: Lieze Messiaen – Model: Ellen Vermeulen


Welke verzorgingsproducten vind jij essentieel voor een mooie huid en dus ook voor een geslaagde make-up look achteraf?

Een goede en grondige reiniging is erg belangrijk om je make-up mooi te laten uitkomen. Reinig eerst grondig met een reinigingsmelk of gel en daarna gebruik je steeds een lotion, aangepast aan je huidtype. Kies een dagcrème met SPF in, deze zorgt meteen voor de nodige bescherming als je even buiten loopt en beschermt je huid tegen verouderen. 


Welke zijn de ultieme make-up producten die elke vrouw zou moeten hebben?

Iedere vrouw is verschillend, dus iedere vrouw heeft ook andere behoeften. Wat ik van essentieel belang vind voor iedere vrouw, zijn mooie wenkbrauwen. Een wenkbrauwpoeder of potloodje raad ik dan ook aan iedereen aan. Wenkbrauwen zijn zo belangrijk voor het gezicht, ze laten je ogen spreken en geven je meteen een liftend effect. 


Heb je nog andere tips & tricks voor ons?

Gebruik een primer onder je make-up voor een langer resultaat. Er bestaan zowel face, oog als lipprimers. Wil je echt lang feesten, probeer dan een fixatiespray. Deze producten doen echt wonderen voor een langer mooi resultaat! Ga ook op zoek naar de juiste penselen, dat zorgt ervoor dat je veel sneller het gewenste resultaat bereikt. 

Wil je make-up artist worden? Probeer dan zoveel mogelijk uit en durf te proberen. Een opleiding make-up kan nooit kwaad, je leert er de kneepjes van het vak en vakdeskundigen helpen je in je vooruitgang.  

© Make-up & hair: Lieze Messiaen  - Fotografie: Sylvie Huybrecht – Model: Victoria Victoria

Waar kunnen we jouw werk als visagiste bewonderen?

Binnenkort maak ik een nieuwe website aan, specifiek voor mijn werk als Make-up Artist. Ik heb wel een blog die je vind op www.lilly-june.com en op facebook kan je mijn werk ook vinden onder mijn naam Lieze Messiaen. Als het allemaal iets minder druk wordt zal ik ook mijn eigen facebookpagina & website lanceren. Hou me dus zeker in de gaten.