vrijdag 20 maart 2015

Make-Up Artist aan het woord - Shauni Leclère

Vorige week konden jullie al genieten van het interview met Keita en vandaag laat ik opnieuw een Make-Up Artist aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Shauni Leclère! Wil je zelf graag meedoen of heb je vragen? Stuur gerust een mailtje naar virusofbeauty@gmail.com



Hoe lang ben je al een Make-up Artist?

Nu ongeveer een 4jaar.


Heb je een specifieke opleiding gevolgd om visagiste te worden?

Mijn eerste studie was schoonheidsspecialiste en achteraf heb ik nog 2 jaar allround grimeur bij gedaan. Waar ik immens veel heb geleerd. 


Ben je een full time visagiste of doe je ook nog iets anders?

Ik ben nog maar juist afgestudeerd en werkte ook in een schoonheidssalon. Dus full time ermee bezig zijn was nog geen optie. Ik ben er achteraf ook verder mee gegaan op zelfstandige basis, maar het is vooral een hobby voor op mijn vrije dagen.



Wat was het moment waarop je zei “Nu wil ik echt met make-up werken?”

Het was al van kinds af aan dat ik graag creatief bezig was. Mijn mama was regelmatig met die beauty snufjes bezig en zo begin je zelf ook te experimenteren met je eerste make-up palletje. Dan leerde ik de YouTube filmpjes kennen en groeide zo door tot make-up artist. 


Wat zou je nog graag willen bereiken als Make-up Artist?

Ik denk dat het ieder zijn droom wel is om hier hogerop mee te geraken. Maar het is niet altijd even gemakkelijk. Ik heb al opgevangen dat het niet altijd de beste make-up artiesten zijn die hogerop geraken. Je moet vooral op het juiste moment op de juiste plaats zijn en zo je connecties leren kennen. Maar ik ben nog jong dus ik zie wel wat de toekomst mij zal brengen. Mijn prioriteit is om een eigen schoonheidssalon te openen.


Stel je eens voor: je mag een eigen lijn ontwikkelen in de beauty wereld. Hoe zou je de lijn noemen en welke producten zou je er zeker in stoppen? Laat je fantasie gerust de vrije loop!

Het is heel cliché om je eigen naam te gebruiken. Maar ik vind dat mijn achternaam ‘Leclère’ ook wel werkelijk past voor een make-up lijn. Het spijtige is wel dat er al een lijn is met een soortgelijke naam, dus zal ik voor iets anders moeten kiezen. Dan zal ik vooral voor een korte vlotte naam kiezen, met misschien de afkorting van mijn naam: ‘SL Noir’, ‘Eyepop’, ‘LeShau’ (lees: leshoo). En zo kan ik nog een hele lijst namen bedenken.

Met mijn producten zou ik elke persoon willen bereiken: van de pubers die weinig tot niets afweten van make-up en verzorging tot professionele make-up artiesten. Daarom zou het heel uitgebreid zijn. Voor gewone dagelijkse mensen zou ik met kleurentypes werken, omdat het toch een veelgestelde vraag is ‘met welke kleuren zou ik goed staan?’ Bij hen zal ik dan workshops kunnen geven zodat ze hun eigen beauty document kunnen samen stellen, waar ze alles van a tot z te weten komen. Bijvoorbeeld waar ze persoonlijk goed mee staan en alle tips and tricks. Er zullen samengestelde oogschaduwpalettes in de lijn zijn voor elk type, maar ze kunnen het ook volledig zelf samenstellen. Met behulp van de workshops en het beauty document zal dit al een grote stap zijn om hen verder te helpen.

Voor de professionele make-up artiesten onder ons zullen er ook special effect, facepaint en bodypaint spullen verkrijgbaar zijn. Ook handige palettes die ze zelf kunnen samenstellen. Zeker niet te vergeten: verzorgingsproducten aangepast aan elk huidtype. Mijn droom shop/make-up lijn zou dus een heeeeeeel breed assortiment hebben, maar ik zal spijtig genoeg niet het geld hebben om dit allemaal te verwezenlijken. ☺



Wat maakt jou anders dan andere visagistes?

Een zeer goede vraag dat de mensen waarmee ik heb samengewerkt een veel beter antwoord op zullen hebben dan ik.

(Aangezien wij al hebben samengewerkt, kan ik misschien mijn mening geven ☺ Wat Shauni volgens mij anders maakt dan andere visagistes, is haar eigen creatieve insteek waar ze zich voor de volle 100% achter zet. Ze is dan ook niet bang om te experimenteren en echte knutselwerkjes te maken. Zo heeft ze in de dagen voor onze shoot heel wat tijd en werk gestoken in het maken van speciale latex versierseltjes. En tijdens het wachten, was ze alweer creatief bezig met tattoo ontwerpjes op haar armen te zetten. Dus zelfs haar vrij momentje werd gespendeerd aan het bijleren van nieuwe technieken.)


Wat als make-up voorgoed zou verdwijnen?

Het zit al eeuwenoud in onze geschiedenis, dus ik zou me niet kunnen voorstellen dat het ooit zou verdwijnen. Ik zou het op zich niet heel erg vinden moest ik geen make-up artist meer kunnen zijn, maar wel vooral omdat ik mijzelf niet meer zou kunnen opmaken. 


Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Youtube is de grootste bron voor vele tutorials. Maar gewoon google, pinterest, of vorige shoots van modellen en fotografen kunnen altijd als inspiratie gebruikt worden.


Wat zijn volgens jou de grootste make-up fouten die vrouwen maken?

Zal eens een lijstje opstellen:
  1. Te donkere/rozige foundation
  2. Bronzing poeder over het gehele gezicht gebruiken zodat ze bruiner lijken. De meeste bronzing poeders bevatten dan ook nog eens glans.
  3. Zwart oogpotlood te zwaar aanbrengen op je waterlijn zodat na 2 uur je zwarte make-up tot op je wangen hangt
  4. Te dikke eyeliner aanbrengen wanneer ze kleine ogen hebben
  5. Oudere vrouwen die te glanzende oogschaduw dragen
  6. Oudere vrouwen die lipgloss dragen, die zich dan verspreid tussen de rimpeltjes van de mond
  7. Cartoon wenkbrauwen. Dit kan mooi zijn op foto, maar in het dagelijks leven….
  8. Klonterende mascara op de wimpers
  9. Foundation onder de ogen niet afpoederen
  10. Foundation in de donsharen, vooral bij lichtharigen zie je dit heel goed

En durven visagistes ook weleens fouten maken? 

Tuurlijk, fouten maken is menselijk. Niet elke dag zal even vlotjes gaan, maar uit je fouten leer je.


Vertel eens: wat was jouw leukste ervaring als Make-up Artist?

Ik heb eens mogen meewerken aan de Kryolan kalender voor 2015 (naam staat erbij vermeld ☺) en het was zeer leuk om het gehele proces te zien.



Kan het leven als visagiste ook wel eens minder fijn zijn?

Zeker en vast. Er bestaan veel profiteurs en mensen die denken dat ze meer zijn als jou. Bij deze job moet je zeer sterk in je schoenen staan en af en toe mag je ook eens een grote mond hebben. Anders word je zo de grond in geperst. 


Wat is jouw favoriete make-up merk om mee te werken en waarom?

MAC vind ik vooral fijn, omdat ze een grote keuze hebben aan producten in alle kleuren en geuren. Elk merk heeft zijn goede en slechte producten en daarom werk ik het liefst afwisselend van merk. 
Als het op make-up borstels aankomt, ben ik verzot op Zoeva. Zeer betaalbaar, super zacht en ze houden goed hun haren. Ik vind ze top ☺


Heb je ook favoriete kleuren?

Qua oogschaduw ben ik vooral voor de natuurtinten, brons tinten en blauwe tinten. Voor lipstick neem ik eerder rood/bordeaux tinten


Quick Pick: noem jouw favoriet allertijden!

Foundation / Concealer: MAC studio sculpt foundation, kryolan dermacolor camouflage

Blush / Bronzer / Highlighter: L’Oréal glam bronzer, Mac cream highlighter Pearl

Lipstick / Lipgloss: Mac mat lipstick Diva, farmasi lipgloss

Mascara: rituals miracle 3in1 mascara of 2B

Kwast: stippeling brush, Mac eyebrush 214

Oogschaduwpalette: samengesteld oogschaduwpalette van MAC



Welke verzorgingsproducten vind jij essentieel voor een mooie huid en dus ook voor een geslaagde make-up look achteraf?

Ik heb zelf producten van Biotherm waar ik geen klachten over heb. In de zomer gebruik ik altijd eerst een lotion om de huid wat te cleansen en dat geeft aan de klant een super fris gevoel. Ik gebruik ook geen te zware dagcrème. Meestal neem ik gewoon een serum en de huid absorbeert dit ook snel.

Een primer die overtollige glans wegneemt van de huid is ook een musthave, zodat je achteraf geen te dikke poederlaag moet aanbrengen. Als finishing touch gebruik ik heel graag een make-up fixer of gewoon water, dat je heel zachtjes over heel het gelaat verstuift. Het voordeel daarvan is dat je make-up beter blijft zitten, het geeft een fris gevoel en het neemt dat poederige effect op het gelaat weg.


Welke zijn de ultieme make-up producten die elke vrouw zou moeten hebben?

Ieder persoon is anders, dus mijn favoriete producten zijn niet hetzelfde als bij anderen.
Om een dagelijkse frisse look te hebben, raad ik een concealer op siliconenbasis aan om de kleine oneffenheden weg te werken. Deze zet zich vast zonder poeder te gebruiken.
Een zeer goede mascara om je ogen in de verf te zette en een frisse blush dat je huidtint laat stralen. En een wenkbrauwpotloodje waarmee je je wenkbrauwen lichtjes opvult. Dit zal je ogen een kleine lift geven.


Heb je nog andere tips & tricks voor ons?
Voor de make-up artisten onder ons, geef ik een tip mee om voor een fotoshoot, theater, televisie,... te schminken: Kijk altijd je make-up eens na op de set. De belichting in je visagie-ruimte kan heel erg verschillen van de set. Bij een fotoshoot kan je ook eens vragen om een test-foto te nemen.

Een tip voor mensen die van nature lichtblond of koperharig zijn: meestal zijn hun wimpers zeer licht en met een donkere mascara kan je niet volledig tot aan de wortel geraken met je mascara borstel. Dan zul je zien dat een stuk van de wimpers nog steeds licht is. Met dit waaiervormig borsteltje zal dat probleem volledig opgelost zijn. Je neemt dan je mascara borstel en je neemt met de MAC fan brush 205 wat product op van je mascara borsteltje en kamt dit door je wimpers. Zo kan je zeer dicht tegen de wortel komen en wordt dat deel ook mee ingekleurd.



Waar kunnen we jouw werk als visagiste bewonderen?

Facebook als Make-Up Artist: LeclereBeauty
Persoonlijke Facebook: shauni.leclere
Instagram: mylittleshauni